Duurzame kledingstoffen- en materialen

Deze blog is geschreven voor United Wardrobe.

De labels in kleding zijn voor veel mensen een verzameling aan nietszeggende termen. Welke stoffen en materialen zijn goed voor het milieu, en hoe weet je of het is geproduceerd onder goede en eerlijke omstandigheden? Je vindt het in onderstaand overzicht van duurzame stoffen en materialen.

Wanneer zijn stoffen en materialen duurzaam?

Een groot deel van de invloed die kleding op het milieu heeft, zit verborgen in hoe de stoffen en materialen worden geproduceerd. Voor het verbouwen van een materiaal als katoen worden duizenden liters water gebruikt. Voor één spijkerbroek is er bijvoorbeeld tot wel 10.000 liter water nodig! 

Hoe duurzaam een stof is, hangt af van de herkomst en het verwerkingsproces van de vezels. Een vezel kan bijvoorbeeld dierlijk of plantaardig zijn, of kunstmatig door de mens gemaakt. Bovendien is het relevant om te kijken waar de vezel vandaan komt. Wanneer de vezel bijvoorbeeld uit een biologische katoenplantage komt, is de ecologische voetafdruk een stuk lager. Tot slot is het belangrijk of alle mensen die betrokken zijn bij het verwerkingsproces onder goede en eerlijke omstandigheden werken.

Welke materialen zijn duurzaam?

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen wanneer het gaat om duurzaamheid. Dit is afhankelijk van het gebruik van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, water en grond.

Soms is het lastig om te zeggen of een materiaal duurzaam is, omdat duurzaamheid een groot begrip is. Een stof kan duurzaam zijn omdat het produceren ervan bijvoorbeeld weinig water en energie kost, terwijl een kledingstuk ook duurzaam kan zijn als het bijvoorbeeld lang meegaat en goed te recyclen is.

Hoe duurzaam is acryl?

Acryl is een synthetische stof, waardoor het bij het wassen vezels afbreken die niet biologisch afbreekbaar zijn. Aan de andere kant zijn synthetische materialen relatief duurzaam: er is geen land nodig om  het te produceren, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn redelijk laag.

Hoe duurzaam is hennep?

Hennep wordt al eeuwen gebruikt om bijvoorbeeld zeilen en touwen van te maken. Het is namelijk een ijzersterke stof, die goed ademt. Daarnaast groeit hennep vrij snel en heeft weinig water, land of pesticiden nodig. Waar er voor 1 kg katoen wel 10.000 liter water nodig is, is er maar 300 tot 500 liter water nodig om één kilo hennep te kunnen produceren.

Hoe duurzaam is katoen?

Voor het verbouwen van katoen is heel veel water nodig en worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om te voorkomen dat de oogst mislukt, worden de katoenplanten behandeld met pesticiden. Bij biokatoen wordt weliswaar geen gebruikgemaakt van deze pesticiden, maar is wel veel meer land nodig om het te verbouwen. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de medewerkers van de katoenplantages.  

Hoe duurzaam is leer?

Het looien van leer kost ongeveer 300 liter water per kilo. Daarbij worden er veel chemicaliën gebruikt, en wordt een groot deel van de gelooide huiden weggegooid als versneden restafval. De chemicaliën zijn niet goed voor de bodem, maar al helemaal niet goed voor de arbeiders in de leerlooierijen.

Hoe duurzaam is linnen?

Linnen wordt gemaakt van de stengel van de vlasplant. De vezels zijn dus afbreekbaar en kunnen worden hergebruikt. Bij de verwerking van linnen komen er wel stofdeeltjes in de lucht die schadelijk kunnen zijn als je ze inademt.

Hoe duurzaam is lyocell / Tencel?

Tencel is een merknaam voor de vezel die lyocell heet. Het wordt gemaakt van houtpulp van beuken- of eucalyptusbomen en is dus volledig natuurlijke grondstof.  De snippers van de boom worden vermengd met een chemische stof die de snippers vloeibaar maakt. Deze chemische stoffen worden echter vrijwel helemaal gerecycled, waardoor er geen afval in de natuur terechtkomt. Het afvalwater dat vrijkomt bij de productie is niet schadelijk voor het milieu, wat de vezel 100% biologisch afbreekbaar maakt.

Hoe duurzaam is polyamide / nylon?

Polyamide is een synthetische stof. Het is niet statisch, behoudt zijn vorm en transporteert vocht naar buiten. He wordt daarom veel gebruikt voor sportkleding en lingerie. Polyamide wordt gemaakt van benzeen, afkomstig uit de olie- en gasindustrie. Benzeen is zeer giftig voor zowel onze aardbodem als voor de mens. Qua gebruik van water en grond is polyamide relatief duurzaam, maar voor het verbruik van fossiele brandstoffen is het een ander verhaal.

Hoe duurzaam is polyester?

Polyester is een product van ruwe (aardolie) en gaat daarom gepaard met een hoog energieverbruik. De stof scoort echter wel beter dan katoen wat betreft het gebruik van chemicaliën en water. Daarnaast is het bijna onslijtbaar en leent het zich goed voor recycling, kan de stof op lage temperaturen gewassen worden en droogt ze snel. Per wasbeurt kan een kledingstuk van polyester echter wel tot 2000 plastic vezels afgeven, die via de wasmachine in ons zeewater terechtkomen.

Hoe duurzaam is wol?

Wol is een natuurlijke vezel en gaat lang mee, waardoor het gezien wordt als een duurzame stof.  Wol heeft echter wel impact op de aarde door het broeikasgas methaan, dat wordt geproduceerd door schapen. Dit zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Daarnaast moet de wol gewassen worden (vaak met chemische bestrijdingsmiddelen) en is er veel landoppervlakte nodig om de schapen te kunnen houden.

Hoe duurzaam is viscose / rayon?

Vezels van viscose worden door de mens gemaakt van cellulose, wat afkomstig is van bomen.  Om van kleine stukjes hout vezels te maken, moeten chemicaliën worden toegevoegd. Deze chemicaliën komen zowel in de grond als in ons water, wat viscose niet direct een duurzaam materiaal maakt. Een duurzamer alternatief voor viscose is Lyocell (Tencel), waarbij het water en de oplosmiddelen hergebruikt worden en niet in het milieu terechtkomen.

Hoe duurzaam is zijde?

Zijde komt van de cocon van de zijderups, de larven van een vlinder. Deze cocons worden, met de rupsen er in, gekookt. Hierdoor blijft de cocon heel en kunnen de garen van het zijde in 1 keer worden afgewikkeld. Heel ethisch en diervriendelijk is het productieproces van zijde dus niet. Milieutechnisch is zijde dan weer wel een betere stof: voor het produceren van zijde is weinig energie nodig en wordt weinig tot geen gebruik gemaakt van pesticiden.